Cursussen:

THEORIE EN PRAKTIJK

In onze cursus worden praktische en theoretische vaardigheden aangeleerd en wordt gestreefd naar een hoger niveau van artistieke vorming. We bieden een overzicht van het hele proces, van idee tot kledingstuk De cursussen faciliteren geïndividualiseerde vorming gericht op diepgaand kennis, op de technische praktijk gebaseerd. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij drie dagen per week lessen bijwonen.

De studenten kunnen ook worden doorverwezen naar andere aanvullende opleidingen op het gebied van modeontwerp en kunst die verband houden met textiel of andere gebieden. 

SAMEN LEREN

De methodologische benadering van het programma is gebaseerd op leren door uitwisseling, co-creatie en het verstrekken van klassieke theoretische grondslagen. Wij geloven volop in integratie en bevorderen deze door participatie van studenten in de structuur van het programma. 

Studenten worden uitgenodigd hun kennis en vaardigheden in de cursus in te brengen. 

De cursussen bieden plaats aan wederzijdse kennisuitwisseling en samenwerking voor de constructie van het programma.

Samenwerking is het sleutelwoord bij de ontwikkeling van een cursus of een creatie, en wij willen een complementariteit tot stand brengen tussen de creatieve talenten en vaardigheden van eenieder.

HET DELEN VAN VAKKENNIS

Om een interessante, nuttige en inclusieve leeromgeving te creëren, worden de leerlingen geselecteerd op basis van een toelatingsprocedure, waarbij uitermate begripvol wordt omgegaan met  de situatie van de kandidaten. Dit proces beoogt niet alleen vaardigheden en kennis vast te stellen, maar zal ook homogene klassen creëren met betrekking tot de vaardigheden van elk individu. Er worden ook lessen voor beginners gegeven door gevorderde studenten, voor degenen die nog geen ervaring hebben. 

Het doel is om mensen zo onafhankelijk mogelijk te maken.

KUNST, INNOVATIE EN ENGAGEMENT

De cursus contextualiseert modeontwerp en naaien als een innovatie in eco-verantwoordelijke praktijkkunst , theoretisch en conceptueel, evenals een praktijk van burgerlijke betrokkenheid in de Brusselse gemeenschap.

In deze cursus wordt een breed scala aan instrumenten en methoden gepresenteerd en besproken, evenals opleidingen omtrent samenwerking, ontwikkelingsgericht ondernemen en de circulaire economie op het gebied van textiel en mode. Daartoe wordt naaien benaderd als een mogelijke basis voor verschillende verwante gebieden. Ze verkent participatieve, sociale mode, kritische mode, speculatieve en mediatieke mode, experimentele mode (design en technologie, design en activisme, bio-textiel....)

GEREEDSCHAP EN OPEN CREATIEVE WORKSHOP  

Er worden cursussen aangeboden in vrije en open source-softwaretools (voor netwerkcommunicatie, het maken van silhouetten en digitale modellering van patronen en technische tekeningen van kledingstukken, enz.) en klassieke praktische cursussen met industriële naai-apparatuur (naaimachines, stofsnijders, patroonpistolen, enz.) De deelnemers experimenteren met deze hulpmiddelen en leren hoe ze te gebruiken in hun eigen ontwerp- en creatieproces.

NIET ALLEEN DIGITAAL 

Hoewel het fenomeen textieldesign sterk geïnspireerd is door digitale hulpmiddelen en het internet, beperken wij ons niet tot de digitale wereld. Integendeel, een deel van deze cursus zal gaan over hoe digitale instrumenten traditionele manieren van creatie kunnen inspireren, en vice versa. Daarom verwelkomen wij mensen met uiteenlopende creatieve vaardigheden. Van traditionele ambachten tot conceptuele creatie.

CHRONOGRAM VAN HET JAAR

De structuur van de cursus is eenvoudig, onze opleidingsmodule bestaat uit 3 fasen:

•  Een evaluatiefase waarin de voorkennis van de cursist wordt geëvalueerd aan de hand van een reeks naaiproeven en waarin wordt nagegaan of hij of zij de basisbegrippen beheerst.

•  Een leerfase waarin de cursist zich kan bekwamen, nieuwe vaardigheden kan verwerven en ontwikkelen en zijn knowhow kan bijschaven in de vorm van leseenheden op basis van het ontwerp van verschillende kledingstukken.

•  Een eindbeoordelingsfase,  op basis van de creatie van een kledingcollectie aan het einde van het jaar, die alle in de modules geleerde technieken omvat. Dit zal ons in staat stellen de door de leerling verworven vaardigheden te meten en de passende follow-up voor te stellen.

WAT VERWACHTEN WE VAN U?

Wij verwachten een brede waaier van mogelijke resultaten, waaronder: textielcreaties, het maken van patronen, technisch tekenen met Adobe suite, klassiek naaiwerk, herbewerking of herstel, workshops met gastkunstenaars, textielontwerp, workshop zeefdrukken met plantaardige inkt, artistieke werken op commissie en samenwerkingen, enz.

Tevens richt de cursus zich op de creatie van mediapublicaties (boeken, tijdschriften/edities, teksten, video's, affiches,...), digitale basiscreaties (websites, applicaties, software), interactieve objecten of installaties, textieldesign (objecten, prototypes, visualisaties), social design (participatieve voorstellingen, situaties, evenementen).

Dat alles en veel meer, zal gedifferentieerd worden in samenwerking met u, de deelndemers.

EVALUATIE

De eindevaluatie van de kandidaten is gebaseerd op zelfevaluatie. U zult uw eigen prestaties en die van andere deelnemers evalueren. Bovendien zal u worden gevraagd de cursus te evalueren en ons te helpen deze voor toekomstige kandidaten te verfijnen.

We gebruiken een beoordelingsschema voor vakoverschrijdende vaardigheden en een schema met 10 vertrouwenscriteria.

EINDCERTIFICAAT

Het cursusprogramma is niet officieel geaccrediteerd. De deelnemers ontvangen een eindcertificaat, maar dit is vooralsnog niet gekoppeld aan een officieel diploma.

Wij werken aan een evaluatie en officiële validatie van de referentiematerialen door een Brusselse instelling.  

Wij weten nog niet welke stappen wij daartoe moeten ondernemen en de cursus zet zich natuurrlijk uitermate in om cursisten toegang te helpen krijgen tot andere certificeringscursussen in de gemeente Brussel en andere Belgische gemeenten.

Wij stellen ons als doel de erkenning van de vakkennis, wat in deze vakwereld de standaard is voor correct betaald werk en een contractueel gegarandeerde remuneratie en uiteindelijk ook erkenning als Belgische burgers. 

 Het doel van dit alles is financiële onafhankelijkheid en weerbaarheid voor migranten die zich vaak in onmenselijke werksituaties bevinden.