​​Wie zijn wij :

Njord Sew For life is een project dat wil bijdragen tot de economische emancipatie en integratie van vrouwelijke asielzoekers in Brussel. 

Talloze vrouwen op de vlucht, wachten op papieren in Brusselse azielcentra.

Ondertussen wil Sew for Life niet alleen een ruimte bieden om nieuwe vaardigheden aan te leren die gericht zijn op textiel en mode, maar ook een ruimte om nieuwe mensen te ontmoeten en interactie te creëren tussen nieuwkomers en gevestigde Brusselaars. Op deze wijze hopen wij de economische zelfstandigheid van deze vrouwen te ondersteunen en te bespoedigen zodra hun rechtspositie in orde is.

Wat doen wij :

Wij organiseren een programma van cursussen op niveau van hoger onderwijs en workshops , om zodoende met de deelnemende vrouwen een naaiatelier op touw te zetten onder de naam @MaisonNord. 

Deze werkplaats is het creatieve centrum van Njord "No Waste". Een kledinglijn die door de vrouwen is ontworpen en uitsluitend van gerecycleerde materialen is gemaakt, wordt in de onlineshop verkocht. Op die manier is het mogelijk elke stap van het proces te leren, van ontwerp tot verkoop. 

Wij geloven ook dat het leren van een taal om interactie draait. En om je op je gemak te voelen op een nieuwe plek, moet je die nieuwe plek leren kennen.

In het naaiatelier zullen we deze interacties tot stand brengen door samen te werken met studenten van Brusselse modescholen en beeldende kunstenaars die met textiel werken. Door de vrouwen te betrekken bij het produktieproces van hun creaties hopen wij een duurzame band tussen deze groepen tot stand te brengen. 

Buiten het naaiatelier creëren we interacties door samen te werken met culturele organisaties in Brussel die vrouwen uit heel Brussel samenbrengen om in een veilige ruimte uit te wisselen en elkaar te ontmoeten. 

 

Wij geloven dat deze ervaringen versterkend kunnen werken en veerkracht kunnen bieden.


Ons verhaal:

Ftouma Laayoune, oprichtster van Njord 'Sew For Life' Empowerment, is ontwerpster, naaister en engageert zich in geweldloos activisme.

Puttend uit haar eigen beroepservaring in de mode, verenigingen en NGO's, wilde zij een project creëren dat de ervaringen van haar loopbaan weerspiegelt. Voor haar is inclusie vooral "een win-win relatie". Daarom heeft zij ervoor gekozen deze brede problematiek aan te pakken op het terrein waarin zij uitstekend ervaren in is: de mode. Zij heeft haar intenties in een pragmatisch project gegoten dat kan functioneren als een middel om nieuw aangekomen vrouwen, die sociaal geïsoleerd zijn of weinig de taal spreken, in contact te brengen met de gaststad en haar economische en beroepssfeer. Om hun zelfstandigheid en hun integratie in het Brusselse leven te bevorderen, wordt ernaar gestreefd de vrouwen op te leiden in de beroepsvereisten van het naai- en textielwerk, zowel via technische opleidingen als via taal- en managementcursussen. Er hebben al workshops plaats gevonden, in WTC I in 2018, vervolgens in Marolles in 2019 en nu in het CCN van het Noordstation. Samen zullen de workshops een programma vormen en inhoud geven aan echte school. Om haar kennis te consolideren, heeft Ftouma een opleiding gevolgd op het gebied van samenwerking en ontwikkeling (Enabel Brussel), internationale migratie (ULG) en projectcoördinator internationale solidariteit (Bioforce Lyon). Tijdens haar werk met de Noorse NGO dråpen i havet werd een proefproject opgezet in het vluchtelingenkamp van Skaramanga. Dit is waar het idee om een label te creëren genaamd Njord "No Waste" werd geboren. Njord is de god van de zee. In het vluchtelingenkamp zagen wij wat er op zee gebeurde en welke rol de zee speelde in het leven van de vluchtelingen. Daarom houden we de naam Njord als een beschermende kracht voor het project. 

Met Njord Sew For Life willen we een label en een school creëren die de natuur en de mensheid respecteert.



DE RESULTATEN  VAN EMPOWERMENT:

  • Het redt levens

  • Het verbetert de gezondheidszorg

  • het versterkt de ondernemerszin

  • Het is goed voor de economie

  • Kinderen zijn gezonder

  • Het leidt tot een betere rechtsbescherming

  • Het leidt tot een betere gendergelijkheid

  • Het vermindert de armoede

  • Het vermindert mensenhandel

  • Het kan leiden tot vrede